top of page

Patty Schilder

Patty Schilder (Den Helder, 1957) is een Nederlandse keramiste met Indische en Afrikaanse roots. Haar passie ligt bij Raku, een Japanse stooktechniek, die ze op een oorspronkelijke manier toepast in haar eigen werk. Daarbij heeft ze tijdens haar reizen naar andere verre landen, zoals Mali, Nepal en Indonesië, veel inspiratie geput uit andere authentieke keramiek-vormen en -technieken.

 

Juist vanwege haar fascinatie voor verweringsprocessen, waarbij de invloed van tijd en de natuur zichtbaar zijn, was haar keuze voor Raku en 'Naked Raku' haast niet te vermijden. Het spelen met de vier elementen (water, aarde, lucht en vuur) en het toepassen van reductie en oxidatie vormen de basis van haar werk. Het kleurgebruik, de keuze van motieven en haar symboliek ontleent ze zowel uit  niet-Westerse als uit Westerse culturen - een mengvorm die overeenkomt met haar eigen culturele achtergrond.

Patty exposeert regelmatig, in binnen- en buitenlandse galeries en musea: Stedelijk Museum Prinsenhof in Delft, Galerie Stam in Amsterdam, Centre Ceramique in Giroussens (Frankrijk), Museo D'arte Moderna in Gavirate (Italië), Eugene's Gallery in New Orleans (VS) en Galerie 42 in Odenburg (Duitsland). In haar eigen atelier op de Lijnbaansgracht 102 in Amsterdam is permanent werk van haar te zien.

 

In 2013 en 2014 heeft Patty met drie andere keramisten deelgenomen aan de reizende expositie Piel Desnuda (Naked Skin), die daarmee vier interessante variaties op het thema “Naakte Huid” bijeen heeft gebracht.

Elk van de vier exposanten, uit Zweden, Frankrijk Chili en Nederland, heeft aan ‘t thema bijgedragen vanuit een eigen culturele achtergrond, een eigen visie en een eigen techniek.

Keramiek Atelier Patty Schilder
bottom of page